четверг, 10 ноября 2016 г.

ТОП-5 чудернацьких шкіл у світі

Школа, де можна сваритися і нічого не робити, школа пригод, школа на плаву та інші дивовижні навчальні заклади з усього світу. Допоки у вітчизняній освіті розмірковують над нововведеннями, у світі більшає шкіл, які вже активно застосовують освітянські ноу-хау, використовуючи новітні методи викладання і не тільки.
У деяких із них на зміну залізній дисципліні приходить лібералізм і заняття з кроскультурних комунікацій. Учителі вигадують безліч хитрощів, аби зацікавити дитину навчанням: походи, покази фільмів, гранти на наукові дослідження, шкільні свята тощо. До того ж у кожній із таких шкіл обов’язковий індивідуальний підхід.
1. Підземна школа. Terraset Elementary School PTA (США)
Адреса: 11411 Ridge Heights Road, Рестон, Вірджинія
Учні американської школи Террасет – майже діти підземелля. Школу побудували в середині 1970-х років, коли США огорнула енергетична криза. У країні ввели режим економії енергії, що використовувалася безпосередньо і для опалювання шкіл. У Рестоні побудували школу Террасет: розрівняли пагорб, звели на цьому місці будинок, а потім засипали його землею. Природне земляне покриття давало тепло і зберігало енергію.
Перед проектувальниками стояло ще одне непросте завдання: приміщення треба було не тільки підігрівати, а й охолоджувати. Це потребувало нових енергетичних витрат. Проблему вирішили сонячні колектори. Сьогодні Террасет – це не тільки найбільш енергозберігаюча школа в країні, але й одна з головних туристичних визначних пам’яток міста.
На відміну від історії створення Террасет, процес навчання в школі навряд чи можна назвати оригінальним. Це молодша школа з традиційним для США набором предметів. Щоправда, час від часу школа проводить заходи для дітей і батьків на кшталт сімейного забігу вулицями міста або вечірнього бінго.
2. Школа без дисципліни. ALPHA Alternative School (Канада)
Адреса: 20 Brant Street, Торонто, Онтаріо
У школі ALPHA, що відкрила свої двері в 1972 році, панує вічне свято непослуху. Тут немає ані оцінок, ані суворого розкладу, ані навіть домашніх завдань. Ніхто не покарає за написану нецензурщину крейдою на дошці і не стоятиме над душею. Учні самостійно вирішують, як провести навчальний день і які заняття відвідати. Класи формуються не за віком, а за інтересами: разом із математикою і правописом передбачені заняття з ліплення, кулінарії і навіть елементарної філософії. Завдання вчителів – просто не заважати.
Якщо в школі виникає якась конфліктна ситуація, то скликається спеціальний комітет з учнів і вчителів. Сторонам дають можливість висловитися і обґрунтувати свою думку, після чого комісія пропонує варіанти вирішення проблеми. Головне – знайти рішення, яке сподобається всім.
Ще одна традиція ALPHA – проводити збори, під час яких діти нарівні з дорослими мають право висловитися про необхідність внесення змін у сітку предметів і систему управління школою.
3. Кочова школа. «Кенелекен» (Росія)
Адреса: Оленьоцький евенкійський національний район, Якутія
У минулому діти кочівників-оленярів або зовсім не здобували систематичної освіти, або були змушені залишатися в школах-інтернатах та місяцями не бачити рідних. Сьогодні ця проблема вирішується за допомогою кочових шкіл. У Якутії подібних НЗ уже більше десятка.
Одна з таких кочових шкіл – «Кенелекен». Вона є філією Харійалахської середньої школи Оленьоцького евенкійського національного району. На кожній новій стоянці кочівників, крім звичних споруд, тепер з’являється ще й шкільний намет. Учнів можна перерахувати на пальцях. Однак, попри нечисленність, згодом вони мало чим поступатимуться своїм одноліткам, яким пощастило навчатися в більш стабільних умовах. Діти займаються за спеціально складеним розкладом. Домашні завдання та контрольні отримують по інтернету – всі школи для дітей оленярів у рамках національного проекту мають доступ до супутникового інтернету. Після виконання завдань – відсилають їх назад, на перевірку.
4. Школа пошуку порозуміння. Busan International Foreign School (Південна Корея)
Адреса: 798 Nae-ri, Gijang-eup, Gijang-gun, Пусан
Учні школи для іноземців у південнокорейському Пусані цілий рік трудяться не покладаючи рук. Тут навчаються діти емігрантів або тих, хто приїхав до Кореї працювати на тривалий термін, а також хлопчики і дівчатка, які були переведені за обміном в одну з корейських шкіл і потребують адаптації. Інтенсивний режим необхідний для того, щоб швидше пристосуватися до нових життєвих умов і згодом успішно вступити в один із корейських вишів.
Юним емігрантам непросто подружитися з новими однокласниками в звичайній школі. Незнання місцевих традицій часто стає приводом для глузувань, що здатні завдати дитині психологічну травму. Багато вчителів Пусанської школи для іноземців за освітою – психологи. Вони навчають своїх вихованців, як порозумітися одне з одним, попри те, що багато хто з них ніколи не чули про існування країни, з якої приїхав їхній новий однокласник.
Більшість дітей вивчають одразу три мови: корейську, англійську, іспанську. У програмі також передбачені тематичні заняття, які не дають змоги забути культуру рідної країни.
Полікультурні школи є в багатьох країнах.
5. Школа приємної взаємодії зі світом. Mountain Mahogany Community School (США)
Адреса: 5014 4th Street NW, Альбукерке, Нью-Мексико
Щоб потрапити до школи Mountain Mahogany, треба виграти в лотерею. З офіційного сайту школи слід завантажити спеціальну форму, заповнити її, відправити факсом або поштою і чекати, коли пройде розіграш і буде оголошений список щасливчиків.
Підхід до процесу навчання в школі не менш оригінальний. Три принципи, на яких будується шкільна політика, – задоволення, безпека та емоційний розвиток. Програма створена на основі останніх неврологічних досліджень, згідно з якими запорукою доброї навченості є позитивна атмосфера й активна залученість. У школі є стандартні загальноосвітні предмети, але насамперед дітей у ній навчають взаємодії з навколишнім світом і побутових навичок: шиття, кулінарії, садівництва. Вчителі жартома називають учнів «маленькими садівниками». І не дивно: на території школи висаджені сотні дерев, про які необхідно дбати. Діти харчуються органічними фруктами, які самі виростили.

Комментариев нет:

Отправить комментарий